Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala
Przepis na:
- roladki z ciasta francuskiego
- przekąskę z wędzonym łososiem
- łososiowe ślimaczki
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni (termoobieg).
2. Ciasto francuskie rozwiń lub delikatnie rozwałkuj na desce posypanej mąką.
3. Kawałki wędzonego łososia rozłóż na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia posyp świeżo zmielonym pieprzem i dość luźno zroluj ciasto.
4. Jajko roztrzep widelcem w misce i przypraw pieprzem i solą.
5. Końcówki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i zawiń do końca. Następnie cały rulon posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Za pomocą ostrego noża pokrój na małe roladki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
6. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe).