Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka kremówka cytrynowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem

mleko 3 szkl
masło 2 łyżki
żółtko jajek 3 szt
budyń cytrynowy 2 szt
cukier 0,5 szkl
sok z cytryny 1/2 szt

Inne

ciasto francuskie 2 blaty
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka kremówka cytrynowa

Dwa identyczne w wymiarach blaty ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku wg przepisu, aż ładnie i delikatnie się przyrumienią. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i masło, zagotowujemy. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budyń cytrynowy, dodajemy mąkę i żółtka. Dokładnie roztrzepujemy i cały czas mieszając, wlewamy do gotującego się mleka.

Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy do zgęstnienia. Masą przekładamy blaty ciasta, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.10.2015 09:01
fajny deser
Iwusia 20.10.2015 22:58
ale pyszne ciasteczko
halina17 20.10.2015 22:32
Dobra kremówka.
paulina2157 20.10.2015 19:21
lubię taką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak