Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól pół łyżeczki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
mleko ciepłe 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki

Farsz

cebula 2 sztuki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

mąka pszenna kilka łyżek
masło lub margaryna 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Kroki postępowania

1
Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i roztarte drożdże, następnie zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Cebulaczki foto
2
Cebule obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) . Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 2 - Cebulaczki foto
3
Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty. Na każdy nakładamy farsz cebulowy i zlepiamy brzegi.
Krok 3 - Cebulaczki foto
4
Przygotowane cebulaczki układamy na blasze uprzednio posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką pszenną.
Krok 4 - Cebulaczki foto
5
Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krok 5 - Cebulaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.10.2015 19:39
Dziękuję;)
Gabi44 21.10.2015 11:12
Proste i smaczne.
Babeczka35 21.10.2015 08:05
Dziękuję:)
gusia1000 20.10.2015 23:34
Zawsze dobre.
Ania84 20.10.2015 23:20
uwielbiam takie cebulaczki
joannaa24 20.10.2015 23:15
Lubię takie przekąski
pajbek 20.10.2015 22:15
pyszne :-)
JulkaTomeczek 20.10.2015 21:48
Same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak