Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka pszenna 3 i pół szklanki

Farsz

szynka wieprzowa 25 dag
cebula 2 średnie sztuki
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
kukurydza w puszce pół puszki
pomidory pelati 1 puszka
Papryka słodka mielona Prymat według uznania
Bazylia suszona Prymat według uznania
oregano według uznania
przyprawa kebab- gyros Prymat według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło 2 łyżeczki

Porada

Z przepisu wyszło mi 16 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem.

Kroki postępowania

1
Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy,żeby za mocno nie rumienić.
Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu.
Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano i przyprawą kebab-gyros. Farsz studzimy.
Krok 1 - Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem. foto
2
Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
Po tym czasie do mąki dodajemy sól, olej, jajka, rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem. foto
3
Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu. Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.
Krok 3 - Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem. foto
4
Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Należy zachować odstępy, bo znacznie urosną.
Krok 4 - Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem. foto
5
Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Krok 5 - Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.10.2015 22:48
Dziękuję:)
Jumper123 22.10.2015 10:17
fajny pomysł na te łódeczki
bietka 22.10.2015 09:27
pomysłowe te łódeczki : )
Maridka19 22.10.2015 08:51
Super pomysł :)
Poison1988 22.10.2015 08:04
wyglądają pysznie :) chętnie bym spróbowała :)
Babeczka35 22.10.2015 07:54
Dziękuję:)
jagoda5913 22.10.2015 01:45
pięknie podane
gusia1000 22.10.2015 00:50
Pyszne jedzenie.
patryska76 21.10.2015 23:30
smakowite!
halina17 21.10.2015 23:00
Fajny pomysł.
Ewa Wojtaszko 21.10.2015 21:41
jakie fajne ! idealne na kolację
Bernadeta1 21.10.2015 21:23
wyglądają bardzo smacznie a pomysł super
Wafelek2601 21.10.2015 21:20
Rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak