Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z leśnych grzybów.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
jajko 2 sztuki
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
cebula 1 sztuka

Porada

Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej i schłodzić kilka minut w lodówce. Z porcji wyszło mi 8 kotlecików.Ja użyłam prawdziwków i czerwonych kozaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z leśnych grzybów.

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i obgotowujemy. Obgotowane bardzo dokładnie odcedzamy i studzimy.
2. Cebulę obieramy.
3. Grzyby mielimy w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką.
4. Do masy grzybowej wbijamy jajka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
5. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
6. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
7. Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.10.2015 06:45
Zgadza się;)
gusia1000 23.10.2015 20:28
kotlety na czasie.
Babeczka35 23.10.2015 08:32
Dziękuję:)U mnie grzybów sporo.Zapraszam:)
Stenka 23.10.2015 08:22
Też takie robię, niestety w tym roku brak grzybów
jagoda5913 23.10.2015 01:21
ciekawy pomysł
Janina 22.10.2015 22:43
Smaczna propozycja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak