Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 500 g
cebula czerwona 3 szt
żurawina suszona 1/2 szkl
rodzynki 1/2 szkl
passata pomidorowa 300 ml
tabasco 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z żurawiną i rodzynkami

Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
Rodzynki i żurawinę zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
odcedziłem na sicie.
Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, żurawinę, tabasco. Wszystko razem dusiłem 2 minuty, wlałem passatę, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 28.10.2015 21:35
smakowite te śledzie
Czosnek&Chilli 24.10.2015 18:09
wyglada naprawde rewelacyjnie
kloruś 23.10.2015 20:54
chętnie bym skosztowała!
norweska20 23.10.2015 19:50
ciekawe zestawienie
Łukasz15 23.10.2015 19:33
Bardzo dobre
Kolorowa 23.10.2015 19:10
Smaczne dodatki ;)
wwwiolka 23.10.2015 18:47
Bardzo fajny przepis.
Grazyna0211 23.10.2015 18:41
dobre śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak