Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki w śmietanie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 g
cebula 2 szt
śmietana 150 ml
koperek 2 łyżki
masło 1 łyżka
olej do smażenia 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki w śmietanie

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. wrzucamy na gorący olej na patelni. Solimy i mieszamy, smażymy przez 2 minuty.
Krok 1 - Pieczarki w śmietanie foto
2
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do patelni z cebulą.
Krok 2 - Pieczarki w śmietanie foto
3
Całość smażymy na dużym ogniu, tak żeby woda z pieczarek szybko odparowała a one lekko się przyrumieniły. Następnie dodajemy masło i całość mieszamy. Smażymy przez 2 minuty.
Krok 3 - Pieczarki w śmietanie foto
4
Do kubka wkładamy śmietanę, wsypujemy koperek i dodajemy sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pieczarki w śmietanie foto
5
Do usmażonych pieczarek wylewamy śmietanę.
Krok 5 - Pieczarki w śmietanie foto
6
Dokładnie mieszamy. Pieczarki smażymy do momentu, aż sos zacznie się lekko gotować.
Krok 6 - Pieczarki w śmietanie foto
7
Tak przygotowane pieczarki w śmietanie możemy podawać jako dodatek do mięs, lub z pieczywem. Są bardzo aromatyczne i niezwykle soczyste.
Krok 7 - Pieczarki w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak