Przepis i sposób przygotowania na: Sernik bez sera na jogurtach greckich
1. Ciasto: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią połączyć, dodać drobno posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa jogurtowa: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy, budyń w proszku bez cukru, olej, sok z cytryny, jogurt i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą.
3. Wylać masę jogurtową na lekko podpieczony, wystudzony spód. Całość piec około 50 minut w temp. 170 st (termoobieg) Sprawdzić patyczkiem w środku, czy ciasto jest już upieczone. Wystudzić . Przed podaniem wierzch sernika posypać obficie cukrem pudrem.