Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z filetem z indyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

filet z indyka 50 dag
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
pomidory 2 szt.
przecier pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól
pieprz
woda 1 szkl.

Placki zemniaczane

ziemniaki 5 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z filetem z indyka

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Filet z indyka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Gdy mięso się lekko podsmaży dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę słodką, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystko zalać szklanką wody i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już dobre, a woda odparowana, dodać przecier pomidorowy.

Ziemniaki na placki obrać i zetrzeć na tarce. 2 ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, pozostałe na dużych. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Placki ziemniaczane podawać przykryte przygotowanym mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 25.10.2015 20:21
Fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak