Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 45 g
cukier drobny 3,5 łyżki
maślanka 260 g
woda ciepła 100 g
mleko ciepłe 100 g
masło 85 g
sól 1/2 łyżeczki

Dodatki

Czarnuszka nasiona Prymat 3-4 łyżki
jajko 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Porada

Rogaliki smakują zarówno z dżemem jak i żółtym serem :)

Przepis i sposób przygotowania na: I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
2
Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odstawić, by zaczyn "ruszył".
Krok 2 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
3
Następnie wlać pozostałe mleko, maślankę i wodę, wsypać resztę mąki, sól i stopione masło, wyrobić ciasto.
Krok 3 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
4
Gotowe odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Krok 4 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
5
Gotowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować.
Krok 5 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
6
Następnie pokroić na osiem równych trójkątów i zwijać od szerszego końca do środka.
Krok 6 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
7
Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać ok. 10 min. Następnie posmarowac jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać czarnuszka.
Krok 7 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto
8
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min., do ładnego zrumienienia.
SMACZNEGO!
Krok 8 - I na słodko i na słono, czyli rogaliki z czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 10.11.2015 15:11
Uwielbiam aromat czarnuszki :)
Ewa Wojtaszko 10.11.2015 14:40
super ! nie ma,to jak swoje pieczywko
Milka100 10.11.2015 11:33
apetyczne rogaliki i ślicznie podane
gosia56 10.11.2015 11:06
nie jestem przekonana do dzemu z czarnuszką to jednak nie moje smaki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak