Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bazylia suszona Prymat do posypania
Pieprz cytrynowy mielony Prymat szczypta
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do posypania
okoń 350 g
płatki migdałowe 10 g
masło 0,5 łyżeczki
cytryna skórka otarta i sok z 0,5 cytryny
ziemniaki kilka sztuk
kapary całe Smak
śmietana kremowa 30% lub 36% 50 ml
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52

Kroki postępowania

1
Rybę filetujemy, zaczynając od grzbietu. Nie zdejmujemy skóry, łuski zdejmujemy za pomocą łyżki. Płuczemy filety pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki zdjętych łusek.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
2
Tak przygotowane filety doprawiamy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
3
Migdały prażymy na patelni bez dodawania tłuszczu. Ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym układamy papier żaroodporny, aby ryba nie przywarła do dna.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
4
Filety od wewnątrz smarujemy rozkłóconym jajkiem, obsypujemy migdałami, posypujemy bazylią i zawijamy w roladkę. Spinamy wykałaczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-10 minut.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
5
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, masło, odrobinę startej skórki z cytryny i sok z ½ cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Purée można przetrzeć przez sito, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto
6
Z upieczonej ryby wyjmujemy wykałaczki. Podajemy ją na talerzu z puree cytrynowym, udekorowaną kaparami oraz pozostałymi migdałami. Możemy również zetrzeć skórkę z cytryny i posypać nią danie.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Okoń pieczony z migdałami i purée cytrynowym, odc. 52 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 04.03.2016 22:43
Brzmi obłędnie smakowicie!
mileneczka5 12.11.2015 14:02
smacznie przyrządzone:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak