Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jabłkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki + 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
drożdże 5 dag
olej 5 łyżek

Dodatkowo

jabłka 1 kg
cukier 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
kisiel cytrynowy 2 łyżki
jajko 1 sztuka

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i pokroić w większa kostkę, następnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, postawić na gazie i chwilkę przesmażyć. Jabłka nie maja się rozpaść, a tylko delikatnie skarmelizować, odstawić do wystudzenia, przestudzone jabłka wymieszać z proszkiem kisielowym.
Krok 1 - Bułeczki z jabłkami foto
2
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami oraz szczyptą soli, dodać jajka, olej i podrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Stolnicę podsypać sporą ilością mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto ( ciasto się klei dlatego potrzeba sporo maki do stolnicy i dłoni, ale warto się z nim pomęczyć ) Ciasto rozwałkować i pocić na prostokąty takie około 10 cm na 18-20 cm
Krok 2 - Bułeczki z jabłkami foto
3
na jednej połowie prostokąta ułożyć nadzienie z jabłek
Krok 3 - Bułeczki z jabłkami foto
4
a na drugim zrobić kilka nacięć,
Krok 4 - Bułeczki z jabłkami foto
5
częścią z nacięciami przykryć jabłka i lekko docisnąć po bokach,następnie radełkiem odciąć nadmiar ciasta boku i w ten sposób nadać bułką ładny kształt.
Krok 5 - Bułeczki z jabłkami foto
6
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
Krok 6 - Bułeczki z jabłkami foto
7
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułki około 20 minut.
Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielka ilością wody, gładkim lukrem polać upieczone i przestudzone bułeczki, odstawić do zastygnięcia lukru.
Krok 7 - Bułeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.12.2016 08:35
pysznie wyglądają
MAR3STA 14.11.2015 13:59
uwielbiam takie domowe bułeczki, są przepyszne
ben-ka 11.11.2015 10:22
Najlepsze, bo swojskie.
joannaa24 10.11.2015 22:01
Pyszne bułeczki
Renata9 10.11.2015 22:00
Smaczne bułeczki.
Kolorowa 10.11.2015 19:45
Pysznie ;)
Justi2401 10.11.2015 17:39
Domowe najlepsze. Pycha!
Janina 10.11.2015 16:24
Pyszności;)
Konczi 10.11.2015 15:47
wygalają cudnie musza być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak