Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi ze Lwowa
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle i również studzimy. Po ostudzeniu mielimy oba składniki wraz z białym serem w maszynce do mięsa, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, a przez noc schładzamy go w lodówce - wtedy będzie najsmaczniejszy. Dawniej farsz leżakował przez noc w zimnej piwnicy lub spiżarce.
Długi czas wyrabiania sprawi, że ciasto będzie elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wysycha podczas lepienia
Pierożki podajemy otulone zeszkloną cebulką - koniecznie na maśle! Smak całości dopieści kleks gęstej śmietany ;)
Życzę smacznego! :)