Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto - jabłko, cytryna, mięta
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175*C.
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.
Budyń: Do rondla wlewamy ½ litra wody dodajemy sok z cytryny i cukier. Jabłka obieramy, kroimy ma ćwiartki, wrzucamy do wody z cytryną i gotujemy ok. 2-3 minuty ( nie rozgotować) Ugotowane jabłka dajemy na sito i lekko rozdrabniamy widelcem, następnie dajemy na upieczony zimny biszkopt.
Budynie ( bez cukru) rozpuszczamy w 1 szklance zimnej wody i na kompocie z gotowanych jabłek gotujemy budyń. Gorącym budyniem zalewamy jabłka na biszkopcie i pozostawiamy do wystygnięcia
Śmietana: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną, ale nadal ciepłą żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadzamy na zimnym budyniu. Wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy sypką galaretką agrestową i dekorujemy listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i przejścia aromatu mięty.
Przed podaniem dekorujemy gotowymi stokrotkami z wafla
Smacznego.