Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto - jabłko, cytryna, mięta

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka (płaska)
jajko 2 szt
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cytryna 1 szt ( do nasączenia)

Masa z budyniu

jabłko winne 6-7 szt
sok z cytryny 1,5 szt
cukier 3 łyżki
budyń śmietankowy 2 szt

Śmietana

śmietana 30% 300 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka

Dekoracja

galaretka agrestowa
mięta
wafle tortowe stokrotki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto - jabłko, cytryna, mięta

Biszkopt: Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175*C.
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.

Budyń: Do rondla wlewamy ½ litra wody dodajemy sok z cytryny i cukier. Jabłka obieramy, kroimy ma ćwiartki, wrzucamy do wody z cytryną i gotujemy ok. 2-3 minuty ( nie rozgotować) Ugotowane jabłka dajemy na sito i lekko rozdrabniamy widelcem, następnie dajemy na upieczony zimny biszkopt.
Budynie ( bez cukru) rozpuszczamy w 1 szklance zimnej wody i na kompocie z gotowanych jabłek gotujemy budyń. Gorącym budyniem zalewamy jabłka na biszkopcie i pozostawiamy do wystygnięcia
Śmietana: Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, Śmietanę kremówkę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną, ale nadal ciepłą żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadzamy na zimnym budyniu. Wyrównujemy powierzchnię i obficie posypujemy sypką galaretką agrestową i dekorujemy listkami mięty. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i przejścia aromatu mięty.
Przed podaniem dekorujemy gotowymi stokrotkami z wafla
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 24.11.2015 19:03
Pyszne ciacho, moje smaki :))
MAR3STA 16.11.2015 18:36
znakomite ciasto
fotoviderek 13.11.2015 18:33
Ciacho pierwsza klasa :)
gusia1000 12.11.2015 20:44
Ciasto- "cud-miód".
Janina 12.11.2015 17:58
Świetne smaki;)
gosia56 12.11.2015 09:53
Super torcik zjadłabym kawałeczek;)
misia53 12.11.2015 00:43
Bardzo apetycznie wyglćąda
Kolorowa 11.11.2015 20:05
Super tak delikatnie wygląda ;)
Grazyna0211 11.11.2015 17:05
świetne ciasto
mileneczka5 11.11.2015 15:54
smacznie i pięknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak