Przepis i sposób przygotowania na: Śledziowy chrust z kremem jajecznym i kiszonym ogórkiem
Śledzie myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Śledzie kroimy w cienkie paseczki oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Śledziowy chrust odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie kremu jajecznego:
Jajka gotujemy ok. 6 minut na miękko (żółtko powinno być płynne). Ugotowane jajka obieramy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy kapary, musztardę sarepską, sok z cytryny i olej. Miksujemy na gładki i jednolity krem. Na koniec dodajemy musztardę francuską i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ogórki kiszone kroimy w cienkie słupki.
Śledziowy chrust podajemy z kremem jajecznym i ogórkami kiszonymi.
Danie posypujemy natką pietruszki.