Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik choinka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

MASA SEROWA

ser biały 250 g
cukier 3 łyżki
śmietana kremówka 125 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

DEKORACJA

barwnik zielony
perełki srebrne do dekoracji
posypka cukierkowa

Nasączenie

gotowanej wody 1/2 szkl
sok z cytryny
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik choinka

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na połowę.
Przyłożyć szablon choinki do ciasta, wyciąć dwie choinki z dwóch połówek biszkopta.
MASA SEROWA:
Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. Odłożyć kilka łyżek masy, dodać barwnik zielony, wymieszać.
Wyciętą z biszkoptu choinkę nasączyć ponczem, wyłożyć białą masę serową, przykryć drugą biszkoptową choinką, nasączyć ponczem, wyłożyć drugą masę zieloną , dobrze rozsmarować wierzch tortu. Udekorować choinkę posypką cukierkową i perełkami .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 17.11.2015 08:54
piękny :)
norweska20 16.11.2015 23:46
smakowity pomysł
joannaa24 16.11.2015 22:27
Piękny :)
ada.la 16.11.2015 22:24
pomysłowy torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak