Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kotleciki jajeczne z zapiekanym jajkiem sadzonym i koperkiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 50 dag mielona
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka , namoczona w mleku
koperek 1 łyzka
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
żółtko jajek 6 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Porada

składniki podane na 6 sztuk kotletów

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kotleciki jajeczne z zapiekanym jajkiem sadzonym i koperkiem.

Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki , studziny, scieramy na tarce . Jajko gotowane, mięso, bułkę, surowe jajko, koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę, sól pieprz wyrabiamy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okragłe kotleciki . Układamy na bułce tartej. Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1cm. Smązymy na rozgrzanym oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każde wgłębienie wkładamy żółtko , i posypujemy szczypta soli i koperkiem. Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.20 minut od chwili włożenia do zimnego piekarnika w temp. 200°C. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.11.2015 16:46
Wyglądają ciekawie
Mniam 13.11.2015 10:32
Fajny pomysł z tym jajkiem :)
Wafelek2601 12.11.2015 19:46
Bardzo smaczne
Adamorek 12.11.2015 18:40
taki urozmaicony kotlet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak