Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z aronii, jabłek i śliwek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
owoce sezonowe 1 kg aronii
jabłka 1 kg
cukier 1 kg
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 2-3 łyżki
woda 1/2 szkl

Porada

Konfitura z aronii z dodatkiem jabłek i śliwek jest bardzo smacznym dodatkiem do ciast, pieczywa i deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z aronii, jabłek i śliwek

Kroki postępowania

1
Aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 24 godziny. Śliwki umyć i usunąć pestki. Obrane jabłka pokroić na kawałki. Śliwki i jabłka włożyć do garnka, wlać pół szklanki wody, rozgotować.
Krok 1 - Konfitura z aronii, jabłek i śliwek foto
2
Wsypać przemrożoną aronię i smażyć do zgęstnienia.
Krok 2 - Konfitura z aronii, jabłek i śliwek foto
3
Następnie dodać cukier i smażyć ciągle mieszając około pół godziny. Pod koniec smażenia wlać sok z cytryny i wsypać cynamon. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić zakrętki, odwrócić na 5 minut do góry dnem.

Przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 3 - Konfitura z aronii, jabłek i śliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 14.11.2015 00:08
nie ma to jak domowy wyrób !
ada.la 13.11.2015 22:02
ciekawa mieszanka
Janina 13.11.2015 20:58
Pyszna i z szerokim zastosowaniem;)
Marzena 28.08.2022 09:12
A czy do ciast też jest dobra?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak