Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto piernikowe dojrzewające

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód płynny 400 g
melasa 100 g
olej kokosowy 50 g
smalec 200 g
jajko 3 duże
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier kryształ 1,5 szkl.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
goździki mielone pełna łyżeczka
Imbir mielony Prymat 2 łyżki
mleko 125 ml
mąka krupczatka 100 g
mąka kukurydziana 50 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
mąka pszenna typ 500 250 g
mąka pszenna typ 650 400 g
otręby owsiane 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2-3 łyżki

Porada

Z tak przygotowanego ciasta można upiec zarówno piernik przekładany, jak i drobne pierniczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto piernikowe dojrzewające

Kroki postępowania

1
Do miski wlać płynny miód, wbić jajka, dodać sól i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 1 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
2
Wsypać cukier i miksować do częściowego rozpuszczenia.
Krok 2 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
3
Melasę połączyć ze stopionym smalcem i mlekiem, wymieszać i wlać do masy miodowej.
Krok 3 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
4
Dodać miękki tłuszcz kokosowy.
Krok 4 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
5
Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
6
Dosypać spulchniacz i przyprawy - sodę oczyszczoną, mielone goździki, cynamon, imbir oraz ulubioną mieszankę przypraw piernikowych (ja używam domowej).
Krok 6 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
7
Dosypać wymieszane mąki oraz otręby owsiane - mieszać do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 7 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto
8
Gotowe ciasto piernikowe przełożyc do szczelnie zamykanego pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 4-6 tygodni.
Im dłużej ciasto dojrzewa, tym jest znaczniejsze i pulchniejsze.
Krok 8 - Ciasto piernikowe dojrzewające foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 15.11.2015 15:32
a z połowy proporcji ile wyjdzie?
jola91 14.11.2015 21:15
To już pora na nie :D Bardzo lubię taki piernik, choć sama jeszcze nie robiłam
mileneczka5 14.11.2015 17:12
świetne -takie pierniki sa najlepsze:)
Motorek 14.11.2015 15:09
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak