Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż śmietankowo-korzenny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 100 g
śmietana kremówka 200 ml
mleko 250 ml
Syrop: korzenny do smaku
sól do smaku
cukier waniliowy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat

Porada

Gotowy deser posypać zmielonymi lub posiekanymi orzechami albo sezamkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż śmietankowo-korzenny

Ryż zalać zimnym mlekiem i pozostawić przez noc w lodówce. Postawić garnek z mlekiem i ryżem na małym ogniu, dodać cynamon, dużą szczyptę soli i zagotować często mieszając. Gotować pod przykryciem (lekko uchylona pokrywka) przez 10 minut. Dolać śmietankę i dodać cukier waniliowy.
Mieszać, aż ryż zmięknie i zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem polać syropem korzennym do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 14.11.2015 21:27
smaczny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak