Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pulpety

mięso mielone 0,5 kg
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
cebula 1 szt
sól i pieprz
mąka pszenna

Sos curry

sos 5 łyżki
woda 2 szkl
przyprawa uniwersalna Kucharek
sól i pieprz
mąka pszenna 1,5 łyżki
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie curry

Kroki postępowania

1
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć . Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę Mięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze masę mięsną.
Krok 1 - Pulpety w sosie curry foto
2
Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Krok 2 - Pulpety w sosie curry foto
3
Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wywaru włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.
Krok 3 - Pulpety w sosie curry foto
4
Następnie włożyć sos ze słoiczka, dodać kucharek ,sól i pieprz, podgotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić do zagotowania. Na samym końcu dodać koperek, wymieszać.
Krok 4 - Pulpety w sosie curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak