Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
kiełbasa zwyczajna 30 dag
cebula 1 szt
ziemniaki 2 szt duże
ser żółty 8 plastrów
śmietana 18 proc 0,75 szklanki
koperek 0,5 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach, odsączamy i studzimy /ewentualnie wykorzystujemy ziemniaki pozostałe po obiedzie/. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim pokrojoną cebulę. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w plasterki i podsmażamy wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Po zrumienieniu zestawiamy z ognia.
Krok 1 - Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą foto
2
Kalafiora dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku, odsączamy i dodajemy do kiełbasy. Mieszamy.
Krok 2 - Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą foto
3
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i układamy na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą foto
4
Na ziemniaki przekładamy kiełbasę z kalafiorem i cebulą. Śmietanę mieszamy z przyprawami: solą, pieprzem i mielonymi paprykami oraz posiekanym koperkiem. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę i przykrywamy plastrami żółtego sera.
Krok 4 - Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą foto
5
Zapiekamy ok. 25 min w temp. 190 stopni C. Możemy podawać z sosem pomidorowym lub keczupem.
Krok 5 - Zapiekanka z kalafiorem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak