Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 3
woda 1/3
sól szczypta

Porada

Z takiego przepisu sami możecie przygotować makaron nitki, wstążki lub do lasagne.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stolnice. Robimy w niej dołek, wbijamy jajka. Dodajemy odrobinę wody i soli. Nie dodajemy od razu 1/3 szklanki wody do pozostałych składników, ponieważ jajka są różnej wielkości i może się okazać, że nie dodamy aż takiej ilości wody. Z drugiej strony może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej niż 1/3 szklanki wody.
Krok 1 - Domowy makaron foto
2
Ciasto musi być elastyczne, nie lepkie i nie za twarde. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy na około kwadrans aby odpoczeło.
Krok 2 - Domowy makaron foto
3
Ciasto wyjmujemy folii i dzielimy na 4 lub więcej części. Następnie przekładamy na stolnice i bardzo cienko wałkujemy. W czasie wałkowania ciasto podsypujemy mąką aby się nie kleiło do blatu. Nożem (lub maszynką) dzielimy ciasto na wybrane części. Ja zwykle gotuje makaron od razu po przygotowaniu przez kilka minut.
Krok 3 - Domowy makaron foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 16.11.2015 11:05
Domowy najlepszy:)
MAR3STA 16.11.2015 10:43
nie ma to jak domowy makaron, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak