Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką
Muffiny na słono to idealna przekąska lub dodatek do posiłku. Tak przygotowane muffiny na słono możesz zabrać do pracy, zjeść na kolację lub szybki lunch. Muffiny słono mogą zawierać Twoje ulubione składnik: warzywa, ser, wędlinę. Możesz dodać też suszone zioła, które nadadzą wypiekowi ciekawego smaku i aromatu.
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: jajka, mleko i przestygnięte masło. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta.
Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie mieszamy (mogą pozostać grudki).
Silikonowe formki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości (ja nałożyłam prawie pełne i wcale nie urosły za wysokie).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC. Pieczemy około 20 - 25 minut.
Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Jeśli na patyczku nie widać surowego ciasta, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy muffiny do wystygnięcia.