Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni pieczonej 1/2 kg
gorąca woda 500 ml
cukier kryształ 10-15 łyżek
sól duża szczypta
orzechy włoskie siekane 15-20 szt.
kakao 100 g
budyń waniliowy 2 op.
aromat orzechowy do smaku
mleko orzechowe 100 ml
olej z orzechów włoskich 2 łyżki
czekolada deserowa 70-80% 100 g

Porada

Gotowy krem czekoladowo-orzechowy można jeść jako deser, smarowac nim maślane bułeczki albo naleśniki, podawać do gofrów, placuszków i nadziewać kruche lub drożdżowe rogaliki.

Przepis i sposób przygotowania na: Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni

Kroki postępowania

1
Dynię oczyścić z gniazda nasiennego i upiec w gorącym piekarniku (170*C -ok.60 min.) - pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
2
Miąższ wyskrobać łyżką i zalać gorącą wodą.
Krok 2 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
3
Zmiksować jak najdokładniej i dosypać sól oraz cukier.
Krok 3 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
4
Mus postawić na średnim płomieniu i dodać aromat orzechowy (ją dodałam 2 łyżeczki sproszkowanego) - wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
5
Wsypać kakao i połączyć z musem.
Krok 5 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
6
Dodać olej z orzechów włoskich, który naturalnie wzmocni smak i aromat kremu.
Krok 6 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
7
Wsypać zmielone lub drobno posiekane orzechy i dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Krok 7 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
8
Budynie waniliowego rozprowadzić w mleku roślinnym i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
9
Wlać do gorącego musui mieszać, aż całość zgęstnieje i straci posmak surowej mąki.
Krok 9 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto
10
Gotowy gęsty mus przelać do niewielkich słoików (do pełna) i od razu szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry. Garnek cały czas trzymać na rozgrzanym palniku, aby zawartość nie stygła. Napełnione słoiki nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 10 - Nutella czekoladowo-orzechowa z pieczonej dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2015 08:20
Dynia jest dość neutralna w smaku i dobrze sprawdza się w daniach słonych i słodkich. Nutella robiona że śliwek jest jednak dość kwaśna, pomimo dodatku cukru, a ta jest łagodna i dzieci jedzą ją bardzo chętnie :)
joannaa24 04.11.2015 17:52
Ciekawy pomysł ;)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:44
kolejny raz mnie zaskakujesz,muszę wypróbować !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak