Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA MAJONEZOWA Z POLEWĄ KARMELOWĄ BEZGLUTENOWA

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
cukier kryształ 1 i 1/4 szklanki
jaja 4 sztuki
majonez 200 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Polewa karmelowa

masa krówkowa 150 gram
masło 35 gram
mleko 2 łyżki

Porada

Proszek i cukier waniliowy bezglutenowe, majonez Ocetix bezglutenowy a masę karmelową z firmy Gostyń(bezpieczne).

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA MAJONEZOWA Z POLEWĄ KARMELOWĄ BEZGLUTENOWA

WYKONANIE;

Wykonanie ciasta jest banalnie proste.
Do miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.
Dodajemy cukier, jajka, majonez, cukier waniliowy i miksujemy wszystko mikserem na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką kukurydzianą formy na babkę.
Pieczemy w 180st przez ok 45-60 min (sprawdzam patyczkiem).
Polewa:
Masę kajmakową i mleko umieszczamy w małym rondelku. Podgrzewamy na wolnym ogniu, często mieszając. Gdy masa zrobi się płynna dodajemy masło. Grzejemy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając do momentu, aż powstanie aksamitna polewa. Gotową polewę kajmakową wylewamy zaraz na ostudzoną wcześniej babkę.

SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak