Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt.
mąka pszenna 140 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 180 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka

Krem cytrynowy

budyń śmietankowy 3 szt.
woda 3 szklanki
cytryny 4 szt.
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt.
masło miękkie 250 g

Warstwa śmietankowa

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 1 łyżka

Lukier cytrynowy

cukier puder 1 szklanka
sok z jednej cytryny

Dodatkowo

herbatniki 100 g
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Krem cytrynowy:

Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Na gotującą się wodę wlać zmiksowaną mieszankę i cały czas mieszając rózgą kuchenną doprowadzić do wrzenia. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu ( uwaga: jeśli budyń wyda się za rzadki, rozpuścić w odrobinie wody 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, wlać do masy i ponownie zagotować cały czas mieszając ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu.

Moja rada: krem cytrynowy warto przygotować dużo wcześniej, nawet przed pieczeniem biszkoptu. Może się bowiem zdarzyć tak, że krem od razu po przygotowaniu będzie zbyt rzadki aby nadawał się do wyłożenia na biszkopt, należy wówczas wstawić go do lodówki aby schłodził się i nabrał odpowiedniej konsystencji ( może to chwilę potrwać ).

Warstwa śmietankowa:

Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno ( ja użyłam śmietanki 30%, musiałam więc usztywnić ją żelatyną ).

Lukier cytrynowy:

W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.

Wykonanie:

Na wystudzony blat biszkoptowy wyłożyć cały krem cytrynowy ( biszkopt można naponczować wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ). Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej poukładać herbatniki. Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy, posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2015 21:32
Pyszne ciasto.
monika141 06.11.2015 16:20
pyszniutkie ciasto
GOSIA18 06.11.2015 14:58
Coś winnego, pyszności
VioletoweKucharzenie 06.11.2015 14:11
cudowna słodycz do kawy czy herbaty:-)
slodkieniebo 06.11.2015 08:29
Piękne ciasto ! :)
Milka100 06.11.2015 07:50
aromatyczne ciacho do kawy:)
Krzysztof15 06.11.2015 06:22
super ciacho
Krystyna32 06.11.2015 06:11
pyszne ciasto
Franciszek 06.11.2015 01:07
pyszne ciasto
MałaMi89 05.11.2015 22:24
Już czuję ten smak.. ;)
Janina 05.11.2015 22:15
Pyszności;)
halina17 05.11.2015 22:12
Dobre ciasto .
Mama niejadka 05.11.2015 21:21
Pyszne ciasto
Stenka 05.11.2015 20:33
apetyczne ciacho
IZABELA29 05.11.2015 19:00
bardzo fajne
ania2610 05.11.2015 18:13
świetne jest to ciasto :)
joannaa24 05.11.2015 18:13
Super wygląda
Joannasz3190 05.11.2015 18:03
Pyszności :)
Ania321 05.11.2015 17:54
Wygląda pysznie :)
kloruś 05.11.2015 17:54
chętnie bym skosztowała! bardzo apetyczne zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak