Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki ,1 łyżeczke sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Dodajemy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody . Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem . Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta. Masa: Masa orzechowa : Cukier,mleko i orzechy zagotować.lekko ostudzic , i do ciepłej masy dodac żółtka,masło i na końcu troche rumu.. ---- Powidła wraz z czekolada deserową przełozyc do garnka i podrzewając wymieszac az składniki sie połącza. Przełozenie: Piernik posmarować cienko gorącymi powidłami wymieszanymi z czekoladą, na to posmarowac ciepłą mase orzechowa i przykryć 2 blatem, który takze podobnie posmarowac , przykryc ostatnim blatem , , Ukdekorować polewą czekoladowa tworząc tzw. esy floresy. , i od razu na polewe zetrzec na tarce troche mlecznej czekolady. Przełożony piernik powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.