Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z masą orzechową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 3 szklanki
miód sztuczny 1 szklana
olej 1 szklanka
herbata 1 szklanka , zimna
jajko 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyzeczki
cukier 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

masa orzechowa

cukier puder 1,5 szklanki
mleko 15 łyżek
orzechy włoskie zmielone 5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
masło 2 łyżki
rum do smaku

oraz

powidła śliwkowe
czekolada deserowa
polewa czekoladowa
czekolada 2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z masą orzechową

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki ,1 łyżeczke sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Dodajemy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody . Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części . Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem . Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta. Masa: Masa orzechowa : Cukier,mleko i orzechy zagotować.lekko ostudzic , i do ciepłej masy dodac żółtka,masło i na końcu troche rumu.. ---- Powidła wraz z czekolada deserową przełozyc do garnka i podrzewając wymieszac az składniki sie połącza. Przełozenie: Piernik posmarować cienko gorącymi powidłami wymieszanymi z czekoladą, na to posmarowac ciepłą mase orzechowa i przykryć 2 blatem, który takze podobnie posmarowac , przykryc ostatnim blatem , , Ukdekorować polewą czekoladowa tworząc tzw. esy floresy. , i od razu na polewe zetrzec na tarce troche mlecznej czekolady. Przełożony piernik powinien leżakować kilka dni,owinięty folią aluminiową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 23.11.2015 09:57
zapachniało świętami mniam
Krystyna32 23.11.2015 09:52
bardzo apetyczny
Mniam 23.11.2015 09:48
Też robię taką masę, jest pyszna!
bertpvd 23.11.2015 09:32
pyszny pierniczek :)
IZABELA29 23.11.2015 09:09
idealny na święta
Ewelina1991 23.11.2015 08:31
fajny piernik
Krzysztof15 23.11.2015 06:18
super pierniczek
Ifa 23.11.2015 05:55
Ciekawa masa orzechowa :-)
Marta1986 22.11.2015 23:25
pyszności mniam
misia123410 22.11.2015 23:24
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak