Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło 1 kostka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier 1\2 szklanki
cukier waniliowy
aromat waniliowy 10 kropli
jabłka 8-9 sztuk, kwaśne
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier brązowy 4 łyżki
cynamon 1\2 łyzeczki
cukier puder

Porada

blacha 24 na 24.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło , dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część chowamy do lodówki, a mniejszą zamrażamy. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach.. Przekładamy do garnka i podsmażamy na niewielkim ogniu mieszając co kilka minut. Gdy jabłka wypuszczą soki dodajemy do nich cukier i cynamon. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, po czym dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy wszystko dokładnie. . Odstawiamy jabłka do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Na ciasto wykładamy mase jabłkową . Ścieramy na wierzch jabłek resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy około 45 minut.w 170 st, c. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.11.2015 09:52
bardzo apetyczna
slodkieniebo 23.11.2015 08:32
Najlepsze ze wszystkich ciast z jabłkami, domowa szarlotka z kruszonką :)
Babeczka35 23.11.2015 07:43
Super ciasto.
Krzysztof15 23.11.2015 06:18
pyszne ciacho
jagoda5913 23.11.2015 00:35
pyszne ciasto
Marta1986 22.11.2015 23:24
bardzo smaczne
misia123410 22.11.2015 23:24
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak