Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po żółtku z cukrem, cały czas ubijamy. Dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 23cmx33cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st.
Z kawy, wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu i zostawiamy tez na II część biszkoptu
Cukier wsypujemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy wrzącą wodę, mieszamy, następnie alkohol, czekamy aż wszystko się połączy i lekko studzimy, nawilżamy biszkopty.
Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy razem ze śmietanką 36 %, aż całość się połączy, odstawiamy do wystudzenia.
MASA BIAŁA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku.
Część zostawiamy do dekoracji
POLEWA ; do garnka dajemy wszystkie składniki, mieszamy aż się połączą na gładką masę, mozna mikserem sobie przyspieszyć.
Ciepłą wylewamy na ciasto.
Z pozostawionej kremówki, robimy dekoracyjne rozetki, ja sobie dodatkowo białą masę wymieszałam z odrobiną kawy rozpuszczalnej.