Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 40 dag
drożdże 4 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 2 sztuki
cukier 10 dag
masło 10 dag
skórka cytrynowa
sól

masa makowa

mak 30 dag
cukier 30 dag
białko 2 sztuki
masło 5 dag
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Przygotowac rozczyn z drozdzy W NASTEPUJĄCY SPOSÓB :
rozetrzec drożdze w naczyniu z łyzka cukru, dodać cieple mleko dodac 2, lyzki maki, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy rozczyn podrosnie, wlac go do przesianej maki, dodac pozostale skladniki i wyrabiac ciasto, tak dlugo, az bedzie gladkie i lsniace ( powinno odstawac od rak).

Mak zalac wrzatkiem i trzymac na malym ogniu około 25 min., a potem mak odcedzic, zemleć 2 razy , dodac pozostale skladniki , a na końcu dodać ubite białka i je z całośćią lekko wymieszac. Ciasto rozwalkowywac na prostokaty, rozkladac na nim mase makowa, zwijac w rulony, ukladac na blasze j zawiniete w papier -pergamin i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Piec, w temp 175 stopni przez 35-40 minut .
Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 25.11.2015 22:01
bardzo lubię ciasta z makiem,super wyszła
jagoda5913 24.11.2015 00:35
jaka piękna jak malowana
misia53 23.11.2015 23:29
ślicznie , równiutko zwinieta, piekna!
monikaT83 23.11.2015 22:41
idealna strucla!
Iwusia 23.11.2015 22:14
bardzo pięknie zwiniętą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak