Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kilogram
otręby pszenne 1/2 szklanka
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 2 szklanka
pestki słonecznika 3 łyżka
pestki dyni 3 łyżka
siemię lniane 3 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczka

Porada

*ciasto jest dość luźne, więc można użyć nawet ręcznego miksera lub jedynie wymieszać łyżką, niepotrzebny jest mikser dużej mocy

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Kroki postępowania

1
Pokruszone świeże drożdże wymieszać z cukrem, a po chwili jak zrobią się płynne dodać łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto
2
W misce wymieszać przesianą mąkę, otręby, siemię lniane, słonecznik i pestki dyni.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto
3
Do miski wlać letnią wodę, dodać mieszankę mąki, otrąb i ziaren,
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto
4
dodać wyrośnięte drożdże.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto
5
Całość wymieszać, dodać sól i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką. Miskę nakryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto
6
Wyrośnięte ciasto zamieszać łyżką, aby je odgazować, a następnie przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm.

Odstawić do ponownego wyrastania. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 30 minut.

Upieczony chleb wyłożyć na kratkę kuchenną, postukać w jego spód i jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 27.11.2015 13:48
super domowy chlebek:)
Alex_M 26.11.2015 18:05
pyszny chlebek!
Bernadeta1 24.11.2015 18:52
wygląda bardzo apetycznie, można jeść sam
anemon 24.11.2015 10:42
W takim razie musisz zabierać się do pieczenia, nie masz wyjścia.
ben-ka 24.11.2015 09:36
Czekałam na ten chlebek:)
slodkieniebo 24.11.2015 08:37
Najlepszy domowy wypiek :)
Mniam 24.11.2015 08:32
Wspaniały, domowy chlebuś!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak