Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piesek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt z 10 jaj:

jajko 10 sztuk
mąka pszenna 10 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Biszkopt nr 2 mały:

jajko 3-4 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier 2-3 łyżki

Masa śmietanowa:

śmietana 30% 0,5 litra
serek mascarpone 250 gramów
fix do śmietany 1-2 sztuki
cukier puder 3-4 łyżki
owoce

Dodatkowo:

gotowa masa cukrowa 1 kg
barwnik spożywczy do ciast 3 kolory: czarny, brązowy i różowy

Krem maślany:

masło 200 gramów
cukier puder 5 łyżek
sok z cytryny 2-3 łyżki

Porada

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zamiast malować pieska barwnikiem można zrobić mu z brązowej masy cukrowej łatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piesek

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut. Tak samo przygotuj biszkopt z 3-4 jaj na łapki psa piekąc około minut. Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół, aby uzyskać 2 prostokąty. Z jednego prostokąta wycinamy szeroki owalny kształt. Drugi biszkopt przecinamy na 3 równe prostokąty. Owalny kształt przecinamy na 3 placki.

Krok 1 - Tort piesek foto
2

Pozostałe biszkopty układamy z przodu tworząc pyszczek pieska tak, aby głowa była wyższa od reszty psa. Biszkopt można docinać na pożądaną wysokość.

Krok 2 - Tort piesek foto
3

Cały tort złóżmy sobie na sucho, aby widzieć jak nam wyszły poszczególne elementy. Z dodatkowego biszkoptu wytnij 4 łapki psa.

Krok 3 - Tort piesek foto
4

Składanie tortu: Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietan-fix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze owoce.

Krok 4 - Tort piesek foto
5

Ważne, aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę, aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie pleców pieska. Schładzamy minimum godzinę. Następnie jeśli biszkopt jest nierówny po bokach to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. W taki sposób można cały tort ścinać, aby uzyskać pożądany kształt. Z suchego biszkoptu wycinamy również 4 łapy dokładając je do tortu.

Krok 5 - Tort piesek foto
6

Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę dolodówki zanim obłożymy go masą.

Krok 6 - Tort piesek foto
7

Masę cukrową zagniatamy, aby nabrała elastyczności. Masę cukrową rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta, a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.

Krok 7 - Tort piesek foto
8
Z białej masy robimy uszka, a z czarnej masy oczka i nosek.
Krok 8 - Tort piesek foto
9
Tort malujemy pędzelkiem lub aerografem. Barwnik brązowy rozpuszczamy w alkoholu i malujemy cieniując po masie cukrowej na torcie. Na koniec barwimy masę na różowo i robimy z masy kokardę oraz napisy.
Krok 9 - Tort piesek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 08.01.2016 09:26
Dziękuję :)
mami93 05.01.2016 10:19
Niesamowity :)
Marta Ryżek-Kalkowska 28.12.2015 22:15
Bardzo dziękuję.
mala2021 23.12.2015 05:29
Tort wspaniały,pięknie wyglada gratuluję talentu
ada.la 15.12.2015 17:36
masz zdolności w tej dziedzinie. Bardzo mi się podoba piesek
Marta Ryżek-Kalkowska 30.11.2015 00:37
Bardzo wam dziękuję.
atort111
atort111 29.11.2015 23:22
pysznie u Ciebie
monika141 29.11.2015 15:24
prześliczny tort
Marta Ryżek-Kalkowska 27.11.2015 15:27
Bardzo wam dziękuję i zapraszam do wykonania takiego tortu
monikaT83 27.11.2015 11:39
Marta ten torcik to istene cudeńko! Moje corcie byłby zachwycone! Niezmiennie podziwiam talent!!!
bietka 27.11.2015 11:26
rewelacyjny torcik, Marta Ty to masz zdolności : )
ania2610 27.11.2015 11:20
śliczny, nie mogę oczu nacieszyć, aż szkoda go zjeść! :)
Ewa Wojtaszko 26.11.2015 23:40
o kurczę,jakie cudo !
Jolie 26.11.2015 23:17
śliczny, naprawdę mnie zachwycił :)
Iwusia 26.11.2015 23:16
wspaniały piesek
Malinka 26.11.2015 20:48
Piesek jak żywy :) Świetny ten tort!
Marta Ryżek-Kalkowska 26.11.2015 20:06
Ola temu torty z masy sa łatwiejsze niż ze śmietany :)
Marta Ryżek-Kalkowska 26.11.2015 19:45
Bardzo Wam dziękuję, tort na żywo był jeszcze ładniejszy :)
joannaa24 26.11.2015 19:10
Wygląda świetnie ;) nie mogę się napatrzyć
w mojej kuchni 26.11.2015 19:02
jakie cudeńko do zjedzenia..
halina17 26.11.2015 18:28
Bardzo ładny tort.
IZABELA29 26.11.2015 18:06
cudna psinka
irenka 26.11.2015 17:58
ale prześliczny tort
misia123410 26.11.2015 17:16
jest śliczny
Aleksandra/Olcia 26.11.2015 17:12
Marta! żartujesz? prosty tort? ja mam problemy z wysmarowaniem równo boków tortu bitą śmietaną hi hi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak