Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kajmakiem i orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
woda 1\2 szklanki
olej 10 łyżek
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa kajmakowa 5 łyzek
orzechy włoskie 8-9 sztuk

Porada

Rady mase kajmakowa mozna zastapic masa krówkowa. mała keksówka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kajmakiem i orzechami

. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy zmiksować. Dodać żółtka, nadal ubijać.Nastepnie wspypac mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników. Mniejsza połowę ciasta przelać do małej keksówki Do drugiej, wiekszej części dodać mase kajmakową oraz orzechy włoskie.Składniki wymieszać i wylać na jasną masę. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Gotowy, przestudzony mozna polac polewa czekoladowa. Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.11.2015 11:06
warto spróbować
wwwiolka 24.11.2015 21:25
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak