Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane muffiny z malinami i jagodami wg Nigelli Lawson
W drugiej wymieszać płynne składniki : olej, maślankę, jajko.
Składniki suche połączyć z mokrymi i krótko wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników. Wsypać połowę owoców i wymieszać.
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Posiadam formę na 6 muffinek, którą wyłożyłam papilotkami, natomiast pozostałe ciasto wyłożyłam do silikonowych foremek już bez użycia papilotek. Ciasto podzielić na 12 foremek (u mnie ciasto sięgało do połowy wysokości foremki, Nigella proponuje aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości).
Muffiny posypujemy pozostałymi owocami, po około 3-4 sztuki na każdą muffinkę.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut i studzimy na kratce.