Przepis i sposób przygotowania na: Tort Olaf z masą milky way
2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.
3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia i dopiero na drugi dzień dzielimy go na 3 części.
Najważniejsze!
Biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny.
4. W garnku z grubym dnem podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Masę dokładnie studzimy. W tym czasie przygotowujemy poncz i masę pod lukier plastyczny. Herbatę mieszamy z cukrem i wódką/sokiem. Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptu (należy uważać, żeby nie nasączyć go zbyt mocno - rozpłynie się!)
5. Masło na masę milky-way ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy syrop cukrowy i mleko w proszku. Na samym końcu wlewamy wódkę/sok. Każdy krążek biszkoptowy smarujemy dżemem wiśniowym i smarujemy masą. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin.
6. Przed wyłożeniem tortu masą cukrową musimy najpierw stworzyć dla niej bazę. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy cukier puder, aromat i mleko. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masą smarujemy wierzch i boki tortu.
7. Tort dekorujemy wg upodobania.
SMACZNEGO :-)