Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
kapusta 1 szt.
jajko 3 szt.
cebula
śmietana 36% 250 ml
ryż 0,5 szklanki
kasza manna 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
przyprawa do potraw 2 łyżki
kasza jęczmienna perłowa 0,5 szklanki
olej
Papryka słodka mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię z olejem.
Krok 1 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto
2
Wkładamy mięso mielone do miski, dodajemy tymianek, kminek, paprykę słodką. Dodajemy kaszę mannę, surowy ryż oraz kaszę jęczmienną. Dodajemy 3 jajka oraz przyprawę do dań Kucharek, doprawiamy do smaku pieprzem i zagniatamy dłońmi.
Krok 2 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto
3
Poszatkowaną kapustę solimy bardzo dokładnie (najlepiej partiami). Odstawiamy na około godzinę, po czym odsączamy z soku, który puści kapusta. Odsączoną kapustę dodajemy do mięsa.
Krok 3 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto
4
Przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i wodę (w stosunku 1:1), dodajemy słodką paprykę. Do mięsa dosypujemy podsmażoną cebulę do mięsa i zagniatamy ręką.
Krok 4 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto
5
Formujemy wałeczki z mięsa oraz otaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzucamy gołąbki, obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie obsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto
6
Po upieczeniu podajemy gołąbki ozdobione świeżą pietruszką. Można podawać z pieczywem lub sosem np. grzybowym.
Krok 6 - Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak