Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ziemniaczane z gulaszem wieprzowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

gorąca woda 250 ml
mąka pszenna 500 g
sól do smaku

~ FARSZ

ziemniaki ugotowane
cebula biała
smalec ze skwarkami
Majeranek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

~ GULASZ

mięso wieprzowe 1 kg
cebula biała 1 duża
papryka czerwona 1-2
ogórek zielony 1 średni
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Sos można przyprawić na ostro, można też dodać ulubionych ziół i przypraw.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczane z gulaszem wieprzowym

~ GULASZ:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć dodając pod koniec posiekaną cebulę i paprykę mieloną. Zalać wodą i dusić do miękkości doprawiając pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. Kiedy mięso wyraźnie zmięknie dodać dowolnie pokrojoną świeżą paprykę i pokrojonego w plasterki świeżego ogórka - dusić kilkanaście minut, a na koniec lekko zagęścić mąką pszenną.

~ FARSZ:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i zrumienić na smalcu ze skwarkami - dodać do ziemniaków. Doprawić pieprzem, majerankiem i solą, a następnie dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

~ CIASTO:
Mąkę wsypać do sporej miski, dodać sól i wszystko zalać gorącą wodą. Szybko przemieszać nożem i zagnieść elastyczne ciasto podsypując w razie konieczności dodatkową mąką. Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne nakryć je odwróconą salaterką i odstawić na 30-45 minut.

Wypoczęte ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować wycinając krążki. Nadziewać je przygotowanymi ziemniakami, dokładnie sklejać i odkładać na ściereczkę oprószoną mąką.

Gotować w osolonej wodzie, a po odcedzeniu podawać z gulaszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.12.2015 12:54
tak jeszcze nie jadłam, świetny pomysł
patryska76 08.12.2015 22:56
apetyczne danie!
Ania84 08.12.2015 22:15
niezwykle kuszące
MAR3STA 08.12.2015 21:09
bardzo apetyczne danie
sliwka 08.12.2015 19:52
Pychotka;))
Stenka 08.12.2015 19:40
smaczny obiad
Kasnaj 08.12.2015 19:30
fajny przepis
Konczi 08.12.2015 19:26
nigdy nie jadłam pierogów w takiej odsłonie, jednak skusiłabym się :)) Bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak