Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczane z gulaszem wieprzowym
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć dodając pod koniec posiekaną cebulę i paprykę mieloną. Zalać wodą i dusić do miękkości doprawiając pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. Kiedy mięso wyraźnie zmięknie dodać dowolnie pokrojoną świeżą paprykę i pokrojonego w plasterki świeżego ogórka - dusić kilkanaście minut, a na koniec lekko zagęścić mąką pszenną.
~ FARSZ:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać i zrumienić na smalcu ze skwarkami - dodać do ziemniaków. Doprawić pieprzem, majerankiem i solą, a następnie dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
~ CIASTO:
Mąkę wsypać do sporej miski, dodać sól i wszystko zalać gorącą wodą. Szybko przemieszać nożem i zagnieść elastyczne ciasto podsypując w razie konieczności dodatkową mąką. Kiedy ciasto jest gładkie i elastyczne nakryć je odwróconą salaterką i odstawić na 30-45 minut.
Wypoczęte ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować wycinając krążki. Nadziewać je przygotowanymi ziemniakami, dokładnie sklejać i odkładać na ściereczkę oprószoną mąką.
Gotować w osolonej wodzie, a po odcedzeniu podawać z gulaszem.