Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym
Kroki postępowania
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę.
Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.