Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO na 7-8 sztuk

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
olej 3 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
jajko 2 sztuki
drożdże 4 dag
cukier 1 łyżeczka
jajko do smarowania

NADZIENIE

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
rodzynki 2 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek ząbek
cebula 1 sztuka
ser feta 100 gram
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki

Porada

To pyszny zamiennik dla popularnych pizzerinek i pizzy!

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
CIASTO:Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut.
Krok 1 - Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym  foto
2
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym  foto
3
NADZIENIE
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę.
Krok 3 - Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym  foto
4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na około 8 prostokątów. Boki ciasta każdego z prostokątów zawijamy do środka (tworząc burty), a końce zlepiamy. W ten sposób formujemy łódki.
Krok 4 - Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym  foto
5
Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy przygotowane nadzienie.
Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Krok 5 - Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.12.2015 20:33
Takich mi teraz trzeba ;)
marzut 11.12.2015 16:27
super przepis
wyattearp 10.12.2015 14:43
smacznie wyglądają
slodkieniebo 10.12.2015 09:25
Prezentują się fantastycznie ! :)
berys18 10.12.2015 07:36
bardzo apetyczne
MAR3STA 09.12.2015 21:16
pyszne takie bułeczki
gusia1000 09.12.2015 20:59
super wygląd i na pewno smak.
Stenka 09.12.2015 20:19
smaczna przekąska
agnieszka214 09.12.2015 16:49
Fajne połączenia składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak