Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z różą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 600 gram
masło 12 dag rozpuścić
mleko 1 i 1/4 szklanki
drożdże 6 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier trzcinowy 3 łyżki
sól szczypta
jajko 2 sztuki do ciasta
żółtko jajek 1 do ciasta
jajko 1 do smarowania

RÓŻANE NADZIENIE

konfitura z płatków róży

KRUSZONKA

mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 6 dag

Porada

Poza sezonem różanym rogaliki można przygotować z kupną konfiturą lub konfiturą pochodzącą z naszych spiżarni!.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z różą

Kroki postępowania

1
Różane nadzienie:
• ok 2 litry ugniecionych płatków różanych,
• 1,5 -2 szklanek cukru,
• ok 3 łyżki soku z cytryny
NADZIENIE:
Płatki oczyszczamy z ewentualnych listków. Przebrane przekładamy do robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dokładamy sok z cytryny.
(W składnikach podałam konfitura, gdyż nie znalazłam płatki róży )
Krok 1 - Rogaliki z różą foto
2
CIASTO:ROGALIKI:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, żółtko oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Drożdżowe ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem dodajemy tłuszcz.
Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Wówczas przykrywamy je i odstawiamy na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Krok 2 - Rogaliki z różą foto
3
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy na grubość około 6 mm. Radełkiem dzielimy ciasto na pasy, a te kolejno na trójkąty.
U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy łyżeczkę różanego nadzienia.
Krok 3 - Rogaliki z różą foto
4
Każdy trójkąt rolujemy od podstawy w kierunku wierzchołka. Końce delikatnie zawijamy formując rogaliki.
Uformowane przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką.
Rogaliki pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Gotowe pieczemy około 15 minut w 180 °C do zrumienienia.
Krok 4 - Rogaliki z różą foto
5
KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski i w rękach łączymy je, jednocześnie rozkruszając.
Krok 5 - Rogaliki z różą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 11.12.2015 19:59
Mniam! Wyglądają kusząco :) Pyszne.
Ola1young 11.12.2015 14:32
bardzo pyszne sa na pewno :)
Ewelina1991 11.12.2015 10:54
fajne rogaliki
Madzai 11.12.2015 10:38
Super rogaliczki
Malinka 11.12.2015 10:07
Kilka chętnie bym skonsumowała na śniadanko :)
pestka 11.12.2015 02:25
pyszne rogaliki
gusia1000 11.12.2015 01:05
Smaczne są.
Kolorowa 10.12.2015 23:29
Cudeńka ;)
Iwusia 10.12.2015 23:02
ależ one musza być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak