Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z różą
Kroki postępowania
• ok 2 litry ugniecionych płatków różanych,
• 1,5 -2 szklanek cukru,
• ok 3 łyżki soku z cytryny
NADZIENIE:
Płatki oczyszczamy z ewentualnych listków. Przebrane przekładamy do robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dokładamy sok z cytryny.
(W składnikach podałam konfitura, gdyż nie znalazłam płatki róży )
Mleko delikatnie podgrzewamy. Gdy jest już letnie rozpuszczamy w nim drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, żółtko oraz stopniowo w miarę wyrabiania dodajemy mąkę. Drożdżowe ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na około 5 minut przed końcem dodajemy tłuszcz.
Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Wówczas przykrywamy je i odstawiamy na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
U podstawy każdego wyciętego trójkąta nakładamy łyżeczkę różanego nadzienia.
Uformowane przekładamy na blaszkę miejscem łączenia ciasta do spodu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką.
Rogaliki pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Gotowe pieczemy około 15 minut w 180 °C do zrumienienia.