Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie z brukselką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dkg
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
brukselka 1/2 kg
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie z brukselką

1.
Brukselki obrać z wierzchnich liści, naciąć głąb na krzyż i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.
2.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i przypraw. Wyrobić na gładką masę. Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
3.
W garnku zagotować wodę (lub bulion) i wrzucić usmażone pulpety, podgotować 10 minut, dodać brukselkę, a następnie koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Wymieszać do zgęstnienia, zagotować, doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą jęczmienną lub makaronem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.12.2015 01:41
Bardzo apetycznie!
Renataj 12.12.2015 22:13
Uwielbiam brukselkę a w tym daniu pewnie smakuje obłędnie:)
Konczi 12.12.2015 22:01
bardzo fajny pomysł
sliwka 12.12.2015 19:42
Fajne danie;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak