Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne ciasto z kremem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto herbatnikowe

masło 25 dag
mąka pszenna typ 650 50 dag
jajko 4 sztuki
miód 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki

krem

mleko 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
masło 20 dag
żółtko jajek 2 sztuki

Dodatkowo

masa toffi 1/2 puszki
herbatniki
polewa czekoladowa 10 dag
kawa rozpuszczalna 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne ciasto z kremem

Kroki postępowania

1
Masło, cukier, miód i kakao rozpuścić oraz przestudzić
Krok 1 - Korzenne ciasto z kremem  foto
2
do przestudzonej masy dodać na zmianę mąkę z proszkiem i przyprawą oraz całe jajka
Krok 2 - Korzenne ciasto z kremem  foto
3
w trakcie dodawania cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta
Krok 3 - Korzenne ciasto z kremem  foto
4
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 minut.
Krok 4 - Korzenne ciasto z kremem  foto
5
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, żółtka jajek oraz mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na krem do utartego masła dodawać porcjami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą.
Dolny placek posmarować masą kajmakową
Krok 5 - Korzenne ciasto z kremem  foto
6
i na masie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego, następnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
Krok 6 - Korzenne ciasto z kremem  foto
7
Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta,
następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.
Krok 7 - Korzenne ciasto z kremem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 16.12.2015 08:01
święta coraz bliżej :)
Janina 15.12.2015 22:21
Super ciacho;))
Agata3 15.12.2015 18:34
bardzo apetyczne :)
Pani Domu 15.12.2015 14:17
wspaniałe ciasto
ania2610 15.12.2015 12:42
przepyszne, teraz bardzo na czasie!
Wacław 15.12.2015 12:21
wyśmienite ciasto !!!
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:54
mmm ależ musi pachnieć ,pycha !
monikaT83 15.12.2015 10:07
Pyszne aromatyczne ciasto,bardzo lubię takie smaki
ben-ka 15.12.2015 09:16
Mnie by bardzo smakowało.
Krystyna32 15.12.2015 08:41
pyszne ciasto
monika141 15.12.2015 08:29
smaczne ciacho
Franciszek 15.12.2015 00:31
dobre do kawy
Iwusia 14.12.2015 23:15
przepyszny deser
Jadwiga/Jaga85 14.12.2015 22:59
Pyszne ciasto!
Renata9 14.12.2015 22:37
Smaczne ciacho :-)
Renataj 14.12.2015 22:02
Apetycznie wygląda:)
krokus 14.12.2015 21:46
pysznie wygląda
wwwiolka 14.12.2015 21:45
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 14.12.2015 21:22
bardzo apetyczne
Kolorowa 14.12.2015 21:03
fajny przepis ;)
mirosława4 14.12.2015 20:47
pyszności , zjadłabym kawałek :)
iziona 14.12.2015 19:47
Polecam bo jest pyszne.
Stenka 14.12.2015 19:46
apetyczne ciasto
gosia1988 14.12.2015 19:36
smakowicie wygląda
bertpvd 14.12.2015 19:23
pyszne ciasto !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak