Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa krówka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODOWE

mąka 0,5 kg
cukier puder 100 gram
miód płynny 2 łyżki
jajko 3 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

SEROWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 300 gram z wiaderka
cukier puder 2-3 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda ok 0,5 szklanki

KRÓWKOWA POLEWA

cukierki krówki 450 gram
śmietana 30% 2 łyżki
masło 6 dag
płatki migdałowe do posypania

Porada

Wariacji i smaków ciasta krówki jest wiele. A to moja serowo-migdałowa wersja:).

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa krówka

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Serowa krówka foto
2
Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy, wykładamy przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut 180°C.
Upieczone miodowe placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy serową śmietanką.
Krok 2 - Serowa krówka foto
3
SEROWA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć, zmniejszyć).
Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 3 - Serowa krówka foto
4
Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe. Ciasto odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Następnie dekorujemy wierzch.
Krok 4 - Serowa krówka foto
5
POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane przekładamy do garnka, podlewamy śmietanką. Całość podgrzewamy dodając masło. Cukierkowa masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Cały czas mieszamy.
Gotową polewę zdejmujemy z ognia, delikatnie studzimy i wylewamy na ciasto.
Między czasie (gdy polewa stygnie) płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni.
Krok 5 - Serowa krówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.09.2016 15:52
bardzo dobre
Wiktoria29 15.12.2015 21:24
mniam, lubię takie ciacha
gusia1000 15.12.2015 21:11
Dobre ciasto.
Agata3 15.12.2015 18:34
fajne ciasto ;)
agnieszka214 15.12.2015 16:12
Pycha ciasto mniam
Wacław 15.12.2015 15:41
deser na 5 !!!!!
Habibi 15.12.2015 14:01
świetne połączenie z serem - muszę wypróbować!
ania2610 15.12.2015 12:40
wygląda przepysznie!
halina17 15.12.2015 11:59
Dobre ciasto :)
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:53
poproszę kawałek :)
berys18 15.12.2015 10:52
wspaniałe ciacho
Jolcia_90 15.12.2015 10:17
ciacho marzenie :) Ser i toffi super połączenie :)
Ewelina1991 15.12.2015 09:58
wspaniałe ciacho
gosia56 15.12.2015 09:36
super ciasto;)
slodkieniebo 15.12.2015 09:29
Uwielbiam to ciasto :)
Stenka 15.12.2015 09:17
smaczne ciasto
ben-ka 15.12.2015 09:15
Podoba mi się pomysł na tą masę.
sliwka 15.12.2015 08:30
Mniam, uwielbiam;))
Ola1984 15.12.2015 07:28
Przepysznie wygląda :)
Krzysztof15 15.12.2015 06:11
pyszne ciacho
jagoda5913 15.12.2015 00:18
piękne ciasto
fotoviderek 14.12.2015 23:21
Pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak