Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROSTI – SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
cebula 1 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ROSTI – SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Obrane ziemniaki kroimy w drobne zapałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut.

Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy.

Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju!

UWAGA!

Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.06.2016 19:21
ciekawy przepis
asiatok 21.03.2016 22:16
Pierwszy raz je widzę! Wyglądają niesamowicie apetycznie. Troszkę zniechęca mnie tylko to krojenie ziemniaków w zapałki.
MałaMi89 16.12.2015 22:37
Wczoraj oglądałam jakiś kulinarny program, gdzie właśnie rosti były smażone i przyznam się, że pierwszy raz widziałam ;) tradycyjne zawsze u mnie "królowały" ;)
Jolcia_90 16.12.2015 21:13
Takich placków nie znam :) Widać, że szybsze w przygotowaniu, ciekawe jak smakują :)
wwwiolka 16.12.2015 21:09
Bardzo ciekawy przepis.
sliwka 16.12.2015 20:09
Pyszne i proste;))
Ola1984 16.12.2015 19:32
Znam to danie, ale w innej wersji. Na twoją jednak z przyjemnością bym się skusiła.
IZABELA29 16.12.2015 19:16
smaczne ale wole tradycyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak