Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,5 kg
sól do smaku świeżo mielona
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
rozmaryn świeży 4 gałązki
olej do smażenia
cebula 5 średniej wielkości
wino czerwone wytrawne 3/4 szklanki
bulion cielęcy 0,5 szklanki
suszone pomidory 6-7 połówek z oleju

Porada

Tak niewiele potrzeba, by pospolitą pieczeń zamienić w wykwintne danie. Tym razem wystarczył dodatek rozmarynu, suszonych pomidorów i nasze mięso nabrało śródziemnomorskiego aromatu!

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obwiązujemy nicią, by nadać pieczeni ładny kształt. Pod nić wsuwamy świeże gałązki rozmarynu.
Krok 1 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
2
Całość dokładnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia.
Krok 2 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
3
Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i przekrawamy na ćwiartki.
Na oleju spod pieczeni rumienimy cząstki cebuli.
Krok 3 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
4
Zrumienione układamy wokół pieczeni. Całość podlewamy winem oraz bulionem. Pieczeń wstawiamy na około 1,5 godzimy do piekarnika (180°C).
Krok 4 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
5
Na około 20 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ją i układamy wokół niej suszone pomidory. Ponownie wkładamy do piekarnika.
Gotową wyciągamy, zdejmujemy nici, porcjujemy na plastry i podajemy!
Krok 5 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 17.12.2015 15:08
pyszna pieczeń
Motorek 17.12.2015 15:08
ładnie podana
Ola1young 17.12.2015 14:37
pyszne mięsko :)
MAR3STA 17.12.2015 13:55
Pyszny kawał mięcha
ben-ka 17.12.2015 12:33
Wspaniale się prezentuje ta cielęcinka.
berys18 17.12.2015 12:31
z chęcią bym spróbowała
Łukasz15 16.12.2015 23:47
Pyszne mięsko
gusia1000 16.12.2015 23:19
Znakomita pieczeń.
Iwusia 16.12.2015 22:54
fantastyczna jest ta pieczeń
MałaMi89 16.12.2015 22:35
Wspaniała propozycja! Moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak