Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z czereśniami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 50 dkg
masło 20 dkg
jajko 1 sztuka
woda zimna 2 łyżki
cukier 2 łyżki

DODATKOWO

czereśnie 50 dkg
cukier 10 dkg
białko 2 sztuki

Porada

Forma do tary 26 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czereśniami

Z mąki, masła, jajka i zimnej wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 30 minut.
Czereśnie umyć , wydrylować, przełożyć na sitko żeby odciekł sok.
Tak przygotowane czereśnie, zasypać połową cukru, wymieszać , odstawić.
Wysmarować formę do tarty masłem, oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, przełożyć na wałku do formy, dokładnie docisnąć.
Na ciasto wyłożyć, ubite białka z resztą cukru , posypać czereśniami.
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 -40 minut.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 30.11.2015 20:52
Pyszności :)
anula-d 30.11.2015 19:15
uwielbiam takie tarty
Mama niejadka 30.11.2015 18:15
Pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak