Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BIszkopt

jaja 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2-3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki

masa kakaowa

serek mascarpone 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
kakao 4 łyżki
galaretka cytrynowa 1 szt

masa wiśniowa

śmietana 30% 0,750 ml
galaretka wiśniowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wiśnie w syropie 1/2 szklanki

Dodatkowo

bita śmietana w proszku 1 szt
mleko 0,5 szklanki
śmietan fix 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe

Z podanych składników przygotować biszkopt i piec w 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony kroimy na dwie części.
Masa kakaowa: Serek mascarpone miksować ,dodać kakao, tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w niecałej szklance wrzącej wody oraz żelatynę wystudzoną , wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie niewielkiej ilości.
Masa wiśniowa: śmietanę ubić na sztywno dodając galaretkę wiśniową tężejącą i chłodną żelatynę oraz rozdrobnione owoce wiśni z syropu.
Na przekrojony biszkopt nałożyć masę kakaową ,następnie wiśniową i przykryć drugim blatem biszkopta. Po wierzchu posmarować masą z ubitej śmietany w proszku z dodatkiem śmietany fix ,ozdobić dowolnie.
Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak