Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondue serowe z czerwonym winem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 1 szkl.
ser cheddar 200 g
ser ementaler 150 g
ser mozarella 150 g
skrobia kukurydziana 2-3 łyżeczki
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło 50 g
serek topiony 200 g

Porada

Do fondue można dodać mały kieliszek aromatycznego alkoholu np. wiśniówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Fondue serowe z czerwonym winem

Sery zetrzeć na jak najdrobniejsze wióry - najwygodniej i najszybciej malakserem.
Do rondelka z grubym dnem wlać wino, dodać sporo gałki muszkatołowej i pieprzu - zagotować na średnim płomieniu, a następnie dodać masło i serek topiony dobrej jakości. Zmniejszyć ogień i dodać starty ser - mieszać do zupełnego rozpuszczenia.
Skrobię kukurydzianą rozprowadzić 2-3 łyżkami wina i wlać do masy winno-serowej szybko mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia i uważać, aby przy dnie fondue nie przypaliło się.

Podawać z ulubionym pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.12.2015 09:08
Uwielbiam sery na ciepło - fondue jest aromatyczne, kremowe i pyszne :)
agnieszka214 03.12.2015 17:45
Bardzo fajnie musi smakowac
Futka 03.12.2015 10:17
Pyszna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak