Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wędzony

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

boczek surowy 2 kg

Składniki na marynatę

Ziele angielskie całe Prymat 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
woda 5 l
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wędzony

Kroki postępowania

1
Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą.
Krok 1 - Boczek wędzony  foto
2
Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę.
Krok 2 - Boczek wędzony  foto
3
Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.
Krok 3 - Boczek wędzony  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 18.12.2015 13:55
wyrób własny jest najlepszy
adelajda 06.12.2015 13:09
Najlepszy domowej roboty :)
Maridka19 06.12.2015 07:55
Zgadzam się z Wami domowy boczuś najlepszy i najsmaczniejszy :)
Renataj 05.12.2015 22:01
Domowy boczuś najlepszy:)
Anna169Hosz 05.12.2015 21:25
Dobry boczek.
monika141 05.12.2015 21:10
PYSZNY DOMOWY BOCZUŚ
agnieszka214 05.12.2015 20:37
nie ma jak domowy boczek
dollce 05.12.2015 18:28
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak