Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka – jajeczka
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło, cukier puder oraz żółtka.
W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń oraz cukier waniliowy.
Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone ciasteczka. Sklejamy po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy wierzch ciasteczek. Pozostawiamy do chłodu by czekolada zastygła.
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek. Odstawiamy ponownie do zastygnięcia. Gotowe.